Vad är folkdans?

Med folkdans brukar man mena de danser som har dansats på 1800-talet eller tidigare, har förts vidare genom tradition snarare än genom skolor och som har dansats av vanligt folk! Idag finns många danser nedtecknade men det finns också folkdanser som är koreograferade för scen.

Folkdanser består av en mängd olika typer av danser. Några har sina rötter långt bak i tiden och andra är komponerade mer nyligen. Genom årens lopp har de förändrats pga mode, influenser från andra länder eller helt enkelt för att de har dansats på olika platser.

Bland folkdanser finns de där man dansar parvis, eller där man är flera par som dansar tillsammans. Det finns också folkdanser där man är t ex 3 st personer som dansar tillsammans eller ett annat antal - som gäller för just den dansen. Ibland dansar man i ring, ibland står man på linje, i några danser skall man stå i fyrkant och ibland skall man dansa som en ringlande orm. Det är också ganska vanligt att man skiftar mellan att stå på ring och att t ex stå på linje.

Det finns en stor variation i folkdanserna - vilket också är tjusningen!

När man dansar folkdans får man trevlig social samvaro, nyttig regelbunden träning för hela kroppen och man utvecklar hela tiden sin dansteknik.