Historik

Det var en gång tre gossar som tyckte mycket om att dansa. De tre, Arnold Fredin, Nils Carlsson och Henning Löf slog sina glada dansfötter ihop och kom fram till att ett folkdanslag skulle vi ha. Sagt och gjort de bjöd in vänner och bekanta till en träff där man diskuterade hur man skulle få intresserade till gruppen och vad man skulle göra utöver att dansa. Resultatet av denna träff blev att vår förening bildades den 5 december 1915.

Vad gör vi nu då? Jo, vi tar och bjuder in till en fest. Sagt och gjort den 6 januari 1916 var det dags för den första festen. Den var så trevlig att man ordnade en ny fest redan den 25 mars samma år. Till den festen kom det hela 400 personer vilket resulterade i att många nya medlemmar blev invalda i föreningen.

Axplock ur gamla protokoll -
klicka här!
Ett föreningsmärke ville medlemmarna gärna ha. Det diskuterades och funderades. Då kom någon på den ljusa idén att kopiera det dansande paret på vår kaffeburk och göra ett märke av den bilden. Så blev det, vårt fina märke som vi alla bär idag kommer alltså från vår gamla kaffeburk.
Nu ville medlemmarna visa andra hur roligt de hade och beslöt att en resa skulle genomföras. Den 18 maj reste den unga föreningen till Danmark och uppträdde på Köpenhamns Tivoli. Alla medlemmarna tyckte att detta skulle bli kul. Det var så många som ville följa med att det blev tvunget att minska ner truppen lite. Så de som inte var riktigt säkra på danserna fick uppmaningen att själva tacka nej till resan. Flera av sällskapets medlemmar var med på Stockholmskongressen 1920.

Syftet med den resan var att bilda en Riksorganisation, och det ville vi ju vara med på.

Därför var det ju extra roligt att sällskapet kunde återuppliva denna händelse i samband med Riksorganisationens 90-års jubileum och Zornmärkets 100-årsjubileum 2010.

Tänk att redan de första medlemmarna insåg att reklam var bra för föreningen och avsatte en del av medlemsavgiften för detta ändamål. Medlemsavgiften var inte alls jämställd och bestod av den ofantliga summan av 1 krona för damer och 1 krona och 50 öre för herrar. Undrar hur mycket det skulle vara idag?

En egen lokal skulle man ha och det hittade man i Sveasalen på Sveagatan i Linnéstaden. Där hade föreningen sin hemvist under ett antal år. Men så plötsligt skulle det renoveras och rivas i staden, så föreningen fick flytta till Husargatan och ha sina danskvällar i ett litet trähus med sneda väggar och golv. Där fick de husera fram tills Gården i Slottsskogen var klar för inflyttning.

Gården kom från Gräfsnäs vid sjön Anten, dit åkte ett antal frivilliga för att montera ned och märka upp huset. Gården låg i malpåse fram tills det blev klart att den kunde uppföras på Malmgårdsplanen i Slottsskogen. Där den med hjälp av många dans, musik, slöjd och syintresserade personer byggdes upp igen.

Men se Gräfsnäsgården blev för liten för all denna verksamhet och 1986 invigdes Annexet där vi kan slöjda i trä och metall, väva och sy, idka läderarbeten samt lära oss att spela på många olika instrument. En och annan svängom finns det också plats för.